Fremstilling af træpiller

By:

Træpiller er en nyere form for brændstof, der inden for de seneste par årtier, er blevet en mere og mere populær løsning i forbindelse med opvarmning af både danske og udenlandske husstande. I den følgende artikel vil processen hvorved træpiller fremstilles blive gennemgået, således at du som kunde får bedre indsigt i det produkt du kan købe.

 

Anskaffelse af materiale

Noget af det der gør træpiller særegne og miljøvenlige er, at det træ der bruges kan komme fra et utal af kilder. Råmaterialerne kan være alt fra savsmuld og træflis til hele træer, som har været uegnede til produktion af tømmer. Disse materialer kan desuden rangere i tørhed helt fra nedfældede og friske til ovntørrede. Der er dog i alle tilfælde tale om rent træ, således at man sikrer sig en ren forbrænding i sidste ende.

 

Tørring og nedbrydning af materiale

Alle råmaterialerne skæres ud i småstykker på maksimalt 2-3 cm i størrelse og tørres enten ved lufttørring eller i store industriovne indtil de når et tilstrækkeligt lavt fugtindhold på omkring 10-20 %. Denne proces gør at råmaterialernes oprindelse bliver uvæsenlig.

 

Formning af træpillerne

De små træstykker forarbejdes i såkaldte hammermøller, hvorved de ender ud med en form for dejagtig konsistens, som herefter presses igennem dyser ved højt tryk. Denne proces medfører, at træmaterialet opvarmes og der frigives en form for naturlig lim fra træet (kaldet lignin), som binder savsmuldet sammen. Det er også i denne proces at densiteten, diameteren, holdbarhed, og længden af træpillerne bestemmes.

 

Sortering og køling

Lige efter at træpillerne er blevet formet vil de være varme og fugtige. De bliver derfor spredt ud på plader og får lov til at køle og tørre på naturlig vis. Samtidig hermed vil eventuelle træpiller, som ikke er blevet formet ordenligt, eller som falder for let sammen blive sorteret fra.

 

Pakning

I sidste ende pakkes træpillerne i plastiksække og forsegles, således at de kan transporteres og sælges.

 

Køb dine træpiller her: http://www.rbsalg.dk/shop/traepiller-21c1.html

Posted in: Træpiller